kategorie
indeks

Koreb

data dodania: 29 grudnia 2015
Browar Koreb jest to regionalny browar w Łasku, którego właścicielem jest rodzina Kaczorowskich. Browar powstał 10 lat temu na bazie istniejącej od 1989 roku rozlewni piwa Piwomar. Zakład bazuje na własnym ujęciu wody. Produkuje piwa butelkowe i beczkowe przede wszystkim na rynek lokalny województwa łódzkiego, jednak można też go spotkać na różnego rodzaju jarmarkach i[.....]Czytaj więcej
piotr olesiuk007

Piotr Olesiuk

data dodania: 29 grudnia 2015
Pan Piotr Olesiuk jest pszczelarzem który ukończył wiele szkoleń w tym kurs mistrza pszczelarskiego, pszczelarstwo w domu Pana Piotra jest tradycją rodzinna której tajniki są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pan Piotr  prowadzi pasiekę od 7 lat pod nazwą „Pasieka Toma”. Zrzeszony w kole pszczelarzy w Białymstoku. Bierze czynny udział w Biesiadach miodowych w Kurowie[.....]Czytaj więcej
Zielska kolonia007

Zielska Kolonia

data dodania: 29 grudnia 2015
Zielską Kolonię tworzy Agnieszka dla której inspiracją do takiej działalności były nasilenia alergii u dzieci. Po zmaganiach z medycyną klasyczną w 2014 roku powzięła ona decyzję o diametralnej zmianie stylu życia. Specyfiki ziołowe wytwarzane w Zielskiej kolonii pomagają Agnieszce jak i jej dzieciom, więc postanowiła podzielić się tymi doświadczeniami i tą wiedzą z innymi ludźmi.[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Małgorzata Falecka

data dodania: 12 listopada 2015
Pani Małgorzata Falecka jest członkiem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie gminy[.....]Czytaj więcej
puszczanska

„RUNO” Sp. z o. o.

data dodania: 22 września 2015
Polska Firma „RUNO” z niemal 25- letnią już tradycją, nieprzerwanie i z powodzeniem prowadzi swoją pachnącą ziołami działalność polegającą na skupie, przerobie i sprzedaży surowców zielarskich. Przyprawy, mieszanki i herbaty, produkowane przez firmę „RUNO” nie są robione na masową skalę, aby zachować bogate walory smakowe i zapachowe używanych ziół. Firma szczyci się posiadaniem wielu certyfikatów[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Jolanta Szponka

data dodania: 26 stycznia 2015
Pani Jolanta jest członkiem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie Wiżajn ze[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Teresa Małysko

data dodania: 26 stycznia 2015
Pani Teresa jest członkiem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie Wiżajn ze[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Krystyna Maliszewska

data dodania: 26 stycznia 2015
Pani Krystyna Maliszewska jest członkiem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie gminy[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Barbara Żeliszczak

data dodania: 26 stycznia 2015
Pani Barbara Żeliszczak jest prezesem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie gminy Wiżajny[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Teresa Deręcz

data dodania: 26 stycznia 2015
Pani Teresa Deręcz jest członkiem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie gminy Wiżajny[.....]Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Nina Góralczuk

data dodania: 26 stycznia 2015
Pani Nina jest osobą ceniącą tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Swoimi produktami stara się odtwarzać to czego uczyli ją rodzice i dziadkowie. Wytwarzane przez nią produkty wyrabiane są ręcznie według tradycyjnych przepisów.Czytaj więcej
logo_cpl_200px

Anna Dziermejko

data dodania: 23 stycznia 2015
Pani Anna Dziermejko jest członkiem stowarzyszenia „Macierzanka” zrzeszającego producentów certyfikowanego sera Wiżajny. Ser podpuszczkowy Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony osób odwiedzający Wiżajny i okolice ze względu na specyficzny smak i sposób wytwarzania. Jest to ser, który produkowany jest wyłącznie na terenie gminy Wiżajny[.....]Czytaj więcej
cpl_60_009

Marta Kryjan

data dodania: 21 stycznia 2015
Marta Kryjan przeniosła się na wieś po latach mieszkania w mieście i pracy w dużej firmie. Kiedy postanowiła zmienić tryb życia wybudowała z rodziną dom w Czarnej Wsi Kościelnej i założyła kwaterę agroturystyczną. Z czasem zaczęła sama robić własne przetwory z naturalnych, zdrowych produktów bez konserwantów i chemii. Od pewnego czasu pani Marta prowadzi również[.....]Czytaj więcej
10603336_1511659269048120_7585192553902438229_n

Dawid Olesiuk

data dodania: 12 stycznia 2015
Dawid Olesiuk od dawna eksperymentował z łączeniem wina z polskich owoców z miodem. Dzięki swojemu ojcu, który stworzył własną pasiekę, miał możliwość opracowywania własnych receptur, ale w swych poszukiwaniach sięgał również do źródeł, które dowodziły długiej tradycji tego typu trunków. Długo zastanawiał się nad otwarciem własnej produkcji na większą skalę i ostatecznie, dzięki wsparciu unijnemu[.....]Czytaj więcej
CPL_20_019

Leon Januszkiewicz

data dodania: 10 stycznia 2015
Pan Leon Januszkiewicz zajmuje się pszczelarstwem od 1972 roku, kontynuując tradycję rodzinną. Jest w swojej rodzinie przedstawicielem trzeciego pokolenia pszczelarzy. Rodzina państwa Januszkiewiczów opracowała własną metodę wytwarzania miodu, która dziś używana jest przez innych pszczelarzy. Miody Leona Januszkiewicza wystawiane są na konkursach i biesiadach miodowych, na których zdobywają wiele nagród.Czytaj więcej
CPL_17_013

Dżenneta Bogdanowicz

data dodania: 10 stycznia 2015
Tatarska Jurta założona przez rodzinę Bogdanowiczów powstała w 2002 roku. Od początku była to działalność, której celem było promowanie kultury tatarskiej. Poza agroturystyką i tatarską kuchnią organizowane tu są imprezy promujące mniejszości religijne Podlasia.Działalność pani Dżennety jest doceniana w całej Polsce. Przyjeżdżają do niej turyści z kraju oraz zza granicy, a potrawy przez nią serwowane[.....]Czytaj więcej
CPL_16_002

Barbara Gryc

data dodania: 10 stycznia 2015
Pani Barbara nauczyła się wypiekać chleb od swojej teściowej. Początkowo była to trudna i niewdzięczna praca, bo chleb często nie wychodził, jednak z czasem opanowała ten proces do mistrzostwa. Chleby na zakwasie wypieka od trzynastu lat i ma na nie duży zbyt. Klienci zachwycają się jej wypiekami, bo dziś już mało kto potrafi wypiekać chleb[.....]Czytaj więcej
cpl_31_008

Nina Tołwińska

data dodania: 9 stycznia 2015
Przepis na nalewkę wytwarzaną przez panią Ninę przechodzi w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Recepturę przekazała jej babcia, która żyła 106 lat. Pani Nina Tołwińska zaczęła ją produkować już czterdzieści lat temu i nigdy nie ingerowała w recepturę nalewki. Przepis na nią nie zmienił się od ponad stu lat.Czytaj więcej
cpl_30_008

Stanisław Derehajło

data dodania: 9 stycznia 2015
Pasja pszczelarska pana Stanisława zaczęła się dwadzieścia trzy lata temu, kiedy w wieku dziewiętnastu lat dostał pierwsze cztery ule. Z czasem rozbudowywał swoją pasiekę aż do obecnej wielkości siedemdziesięciu uli. Dziś jest mistrzem pszczelarskim z misją edukacji pszczelarskiej. Sam określa się mianem pszczelarz gawędziarz.Czytaj więcej
CPL_02_015

Elżbieta Semeniuk

data dodania: 1 grudnia 2014
Działalność Pani Elżbiety stanowi kontynuację rodzinnej tradycji. Pierwszą pasiekę w jej rodzinie stworzył, sześćdziesiąt lat temu, jej dziadek Włodzimierz. Wówczas było to hobby, które z czasem przerodziło się w główne zajęcie i zaowocowało powstaniem Łakoci Natury. Pasja przekazywana z pokolenia na pokolenie  doprowadziła do rozwoju pasieki do ponad dwustu uli. Obecnie, Łakocie Natury kontynuują tradycyjne[.....]Czytaj więcej
CPL_03_027

Tomasz Marczuk

data dodania: 1 grudnia 2014
Zainteresowanie wędliniarstwem pojawiło się u Pana Tomasza w młodości. Z czasem zamiłowanie przerodziło się w pomysł na otwarcie małej, rodzinnej masarni. Ideą, która przyświeca jego działalności, jest przygotowywanie produktów wyłącznie według tradycyjnych receptur, przy użyciu naturalnych przypraw, w opozycji do wędlin dostępnych w sklepach. Wyroby z Sochoni przechodzą długi proces zanim trafią do klienta. Mięso[.....]Czytaj więcej
Dodaj twórcę lub wydarzenie Dodaj nowe wydarzenie Dodaj nowego twórcę
Zapisz się Bądź na bieżąco i zostań
subskrybentem bezpłatnego newslettera.