Warsztaty Piwowarskie

Opis Podstawowy:

" Na warsztatach pokażę jak uwarzyć piwo z dodatkiem jałowca. Zaprezentuję też starą technikę filtracji piwa przez gałązki jałowca. Dzięki temu smak i aromat piwa jest jeszcze bardziej intensywnie żywiczny"

Szczegóły wydarzenia:

data: 17.04.2016
godz.: 11.00 - 14.00
ulica: Sokole 59
miejscowość: Sokole
wojewodztwo: podlaskie

Osoba kontaktowa:

Paweł Olszewski, Paweł Oziabło
tel.: 508403228
email: cpl@cplsokole.pl
www: https://www.facebook.com/events/598751283620633/

Opis działalności:

Centrum Produktu Lokalnego w Sokolu zaprasza na pierwsze warsztaty piwowarskie z Łukaszem Leoniukiem!

Termin warsztatu:
start: 3.04.16 (niedziela), godz. 11.00
koniec: 3.04.16(niedziela), godz. 14.00
miejsce: CPL SOKOLE
Koszt uczestnictwa w warsztacie wynosi jedynie 50 zł
(uwzględnia koszt materiałów, prowadzącego).
Pieniądze prosimy wpłacać na konto GOK w Michałowie:
11 8060 0004 0550 0114 2000 0010
z dopiskiem: „Warsztaty piwowarskie”.
Zgłoszenia przyjmujemy mailowo na cpl@cplsokole.pl oraz telefonicznie pod numerem 508403228.
Zapisy do 1.04.15r. Ilość miejsc ograniczona!

Piwowar Łukasz Leoniuk uczy jak robić piwo jałowcowe!

Poniżej kilka słów od prowadzącego:
” Na warsztatach pokażę jak uwarzyć piwo z dodatkiem jałowca. Zaprezentuję też starą technikę filtracji piwa przez gałązki jałowca. Dzięki temu smak i aromat piwa jest jeszcze bardziej intensywnie żywiczny. Na koniec każdy uczestnik warsztatów będzie mógł własnoręcznie zabutelkować i zabrać do domu swoje piwo

Moje pierwsze piwo zrobiłem w 2006 roku. Intensywnie piwowarstwem zajmuję się od stycznia 2014 roku. Od tego czasu zrobiłem około 60 warek. Zawsze interesowała mnie lokalna historia, także ta kulinarna. W ubiegłym roku zacząłem eksperymentować z piwem jałowcowym. Było ono bardzo popularne na terenie Wielkiego Księstwa Litewskiego, gdzie tego surowca z uwagi na ogromne ilości lasów było pod dostatkiem. Do dziś białoruski browar „Alivaryja” co pewien czas warzy okolicznościowe piwo „Hraf Czapskij” z dodatkiem jałowca.
W przeciwieństwie do „piwa jełowcowego” – tradycyjnego napoju Kurpiów – piwo jałowcowe miało od 5 do 7 procent mocunku. Jałowiec występował w nim w postaci niewielkiego dodatku jagód do gotowania lub zacierania. Przez ten niewielki dodatek piwowarzy starali się uzyskać żywiczny smak i aromat jałowca”.

Zapraszam! Łukasz Leoniuk

Zobacz na mapie

Dodaj twórcę lub wydarzenie Dodaj nowe wydarzenie Dodaj nowego twórcę
Zapisz się Bądź na bieżąco i zostań
subskrybentem bezpłatnego newslettera.